Alles Over Filters

Filters zijn voor een fotocamera in veel situaties onontbeerlijk. Bij camera-accessoires wordt meestal gedacht aan een fototas, een camera accu of een geheugenkaartje, maar een goed UV-filter, polarisatiefilter of grijsfilter is minstens even handig en belangrijk. Deze site is geheel gewijd aan deze geweldige camera accessoires!

In het analoge tijdperk, waarin met filmrolletjes werd gewerkt, waren filters ook al zeer gewild. Een opvallend verschil met tegenwoordig is wel, dat een aantal typen filters door de komst van beeldmanipulatie software zoals Photoshop en Lightroom, overbodig zijn geworden. Het achteraf toevoegen van effecten is met analoge fotografie natuurlijk niet mogelijk, daarom moest dit bij het nemen van de foto al gebeuren. Een voorbeeld hiervan zijn de soft focus-filters en de kleurenfilters (voor bijvoorbeeld een koele blauwe tint, of extra accenten bij zwartwit-fotografie). Deze filters zijn hier en daar nog wel verkrijgbaar voor de liefhebber, maar deze effecten zijn met Photoshop goed na te bootsen.

Photoshop heeft een aantal filters dus overbodig gemaakt. Maar er blijven situaties waarin zelfs Photoshop een foto niet kan oppoetsen. Deze moeten bij het indrukken van de ontspanknop meteen al goed zijn. Hierbij is het effect van het filter achteraf niet meer met bewerkingssoftware voor elkaar te krijgen. Daarom is er een aantal filters dat ook nu, in het digitale tijdperk, volop gebruikt wordt:

Polarisatiefilter

Polarisatiefilters worden samen met UV-filters het meest verkocht. Een polarisatiefilter polariseert het licht wat drie effecten heeft: het reduceert spiegelingen, maakt water en ruiten doorzichtig en geeft een beter contrast.

Hier kun je meer lezen over de werking en het gebruik van een polarisatiefilter:
Polarisatiefilters

UV Filter

Een UV filter reduceert het effect van UV-licht in de foto. In de praktijk betekent dit dat met name bij vergezichten bij bijvoorbeeld de zee, of in de bergen, de hoeveelheid blauw wordt gereduceerd. De foto wordt minder flets en in de verte wordt meer detail zichtbaar.

Hier kun je meer lezen over de werking en het gebruik van een UV filter:
UV Filters

Grijsfilter

Grijsfilters of ND-filters (neutral density filters) worden op UV- en polarisatiefilters na het meest verkocht. Een grijsfilter reduceert het licht dat in de lens, en daarmee op de sensor, valt. In feite is het een soort zonnebril, maar dan eentje die geen invloed heeft op de kleuren in de foto. Hiermee kun je bij veel licht, zoals overdag, spelen met scherptediepte en beweging in de foto. Hier kun je meer lezen over de werking en het gebruik van een grijsfilter:
Grijsfilters