Aankoopadvies

Welk filter kunt u het beste kopen voor uw camera? Dit is afhankelijk van een aantal dingen. Hieronder een stappenplan om het juiste filter te kiezen.

Filterdiameter

Camerafilters worden op de camera bevestigd met een schroefdraad. De lens of het objectief bevat aan de voorzijde schroefdraad en het filter wordt hier op gedraaid. Er zijn een aantal vastgestelde maten in de wereld van de fotografie:

Kleine Filters

25mm, 27mm, 28mm, 30,5mm, 30mm, 34mm en 37mm. Deze maten worden met name op videocamera’s en de kleinere compactcamera’s veel gebruikt.

Compactcamera Filters

40,5mm, 43mm, 46mm, 49mm. Deze maten treffen we aan op compactcamera’s en de compacte SLR-camera’s van bijvoorbeeld Olympus (de PEN-serie, 40,5mm), veel Panasonic camera’s (46mm) en de compacte Sony NEX-camera’s (49mm).

Spiegelreflex Filters

52mm, 55mm, 58mm, 62mm, 67mm, 72mm, 77mm, 82mm, 86mm. Deze maten komen het meest voor op lenzen van spiegelreflexcamera’s en enkele professionele (dure) videocamera’s. Veelverkochte maten zijn bijvoorbeeld 52mm voor de 18-55mm kitlens van Nikon, 55 voor de kitlens die bij veel Sony Alpha camera’s geleverd wordt en 58 voor de veel verkochte 18-55mm kitlens van Canon. De grotere maten treffen we aan op lenzen met een groter zoombereik.

Hoe weet ik welke filtermaat ik moet hebben?

Dit kan heel eenvoudig zijn: kijk voorop de lens van uw camera. Vaak staat het hier op. Bijv. ø67 betekent een filtermaat van 67mm. In het voorbeeld hieronder is dit goed te zien:

Voorbeeld filtermaat

Voor deze lens moeten dus 67mm filter gebruikt worden. Let op dat je dit niet verwart met de brandpuntsafstanden op de lens. Een veel gemaakte fout is dat mensen voor de Canon 18-55 lens een 55mm filter bestellen, terwijl deze lens dus een filtermaat heeft van 58mm.

Staat deze aanduiding niet voor op de lens? Dan staat het misschien (op een stickertje) aan de onderkant geschreven. Een andere mogelijkheid is een blik te werpen aan de binnenkant van de bijbehorende lensdop. Vaak staat hier ook de filtermaat waarop de dop past. Tenslotte kan je in de handleiding van de lens/camera kijken om de filtermaat te achterhalen.

Welke filterkwaliteit heb ik nodig?

De eerste stap is makkelijk, maar als je weet welke filtermaat je moet hebben is er nog de keuze van merk en kwaliteit. Je kunt globaal een kwaliteitsindeling maken van merken, zoals je van met de meeste apparaten en producten kunt doen. Maar de meeste merken hebben meerdere series in huis, variërend van goedkope filters tot topseries van zeer hoge kwaliteit. Hier zit dus wat overlap in. Een goed filter van merk A kan dus beter zijn dan het slechtste filter van merk B.

Nou is het met filters zo, dat de prijs min of meer gelijk opgaat met de kwaliteit. De prijs is dus een goede indicator voor de kwaliteit. De kunst is echter om een kwaliteit te vinden die goed in balans is met de camera. Het is zonde om een goedkoop filter op een hoge kwaliteit lens te zetten. Daarentegen is een meervoudig gecoat Super DHG-filter van Marumi zonde om te gebruiken op een goedkope compactcamera. Het filter en de lens of camera moeten dus met elkaar in verhouding staan.

Vaak zie je dat de filters van hoge kwaliteit (bijvoorbeeld polarisatiefilters van de DHG– en Super DHG series van Marumi, of merken als Hoya en B+W) pas verkrijgbaar zijn vanaf 49 of 52mm. Dit betekent dat je met een grotere lens, dus eentje met meer lichtinval, pas echt verschil gaat merken en ook de meerwaarde uit het filter gaat halen.

Het feitelijke verschil zit hem in de coating en de kwaliteit daarvan, de gebruikte materialen, het materiaal van de rand en daarmee samenhangend de kwaliteit van het schroefdraad.

Het advies is dus om bij een instapmodel camera een vriendelijk geprijsd filter te kopen, maar als je flink hebt gespaard voor een topcamera met een goede, lichtsterke lens, moet je zeker niet op het filter beknibbelen. Een ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel!