Andere Filters

Naast het polarisatiefilter, UV-filter en grijsfilters kennen we nog enkele andere soorten filters. Hieronder de belangrijkste op een rijtje.

Protect Filter

Het protect-filter, ook wel “clearfilter” genoemd, doet wat de naam al aangeeft: het beschermen van de lens. Een goed beschermingsfilter is nog altijd vele malen goedkoper dan een nieuwe lens. En een ongeluk zit in een klein hoekje. Uiteraard ben je voorzichtig met je lens, maar je hebt niet altijd alles zelf in de hand.

Een protectfilter voegt geen zichtbaar effect aan de foto toe. De meeste fabrikanten dichten de beschermende filters wel een andere eigenschap toe, namelijk het het tegengaan van reflecties. Hierbij moet je denken aan lichte vlekken door bijvoorbeeld een zonnestraal. Het effect hiervan is heel klein maar wel merkbaar. Belangrijker is dat een goed protectfilter een bescherming biedt aan je dure lens, zonder de foto te beïnvloeden en daarbij relatief goedkoop vervangen kan worden bij een beschadiging.

Star-Filter

Een starfilter, sterfilter of star-cross filter bevat fijnmazige lijntjes die in een foto resulteren in een stervormig lichteffect rondom lichtbronnen. Dit kunnen lampjes zijn, waterdruppels of reflecties van bijvoorbeeld een goed opgepoetste auto.

In de benaming van het filter wordt vaak een getal meegegeven, bijvoorbeeld Star-4, Star-6 of Star-8. Dit getal staat voor het aantal punten dat het stervormige lichteffect heeft.

Star Filter Voorbeeld 2

Star Filter Voorbeeld 1

In deze foto’s is rechts een Star-4 filter gebruikt. De lichtgevende elementen in de foto worden zodoende extra geaccentueerd. Deze ster-filters kunnen op vele manieren toegepast worden en zorgen voor sfeervolle foto’s. Denk aan een ondergaande zon, het vastleggen van kerstsfeer, sterren, skylines, een glimmende nieuwe auto, enzovoorts.

Skylight Filter

Een skylight filter, skyfilter, 1A-filter of 1B filter is een filter dat UV filtert en tegelijk een iets warme tint aan de foto geeft. Deze filters zijn dan ook heel subtiel roze/oranje van kleur. Deze filters moet je vooral zien als een UV filter met extra werking. Een UV filter haalt blauwe kleurzwemen uit de foto, met name in de verte. Een Skylight filter warmt de foto nog niets verder op en doet dit bijvoorbeeld ook in de schaduw.

De foto’s die je hiermee maakt zien er dan ook heel minder koeltjes uit. Dit effect is heel subtiel, maar goed te zien bij het fotograferen van mensen. Huidtinten komen natuurlijker uit.